Pri daňových únikoch by sa mohol dať pozastaviť výmaz firmy

12.03.2013 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) - Boj proti daňovým únikom má byť posilnený možnosťou prerušiť ex offo výmaz spoločnosti z obchodného registra (skrátená forma výmazu spoločnosti, v ktorej sa neusporiada ani majetok ani jej záväzky, začína sa z úradnej moci súdu) na čas, kým sa vo firme neuskutoční daňová kontrola. Takýto pozmeňujúci návrh k novele Občianskeho súdneho poriadku (OSP) dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR presadil jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD). Za zmenu hlasoval výbor jednohlasne.

"Často sa stáva, že majitelia spoločností v snahe zbaviť sa zodpovednosti, sa spoločnosť snažia čo najskôr zlikvidovať a vymazať z obchodného registra. To spôsobí, že keď firma už neexistuje, daňové orgány nemajú možnosť ju kontrolovať a zisťovať, či došlo k daňovým únikom," vysvetlil Madej. Keďže podľa jeho slov štát nedokáže vždy ustriehnuť všetky svoje pohľadávky, navrhol, aby v prípade, keď sa aj veritelia dotknutej spoločnosti dozvedia o prebiehajúcom ex offo výmaze, aby aj oni mohli navrhnúť prerušenie konania.

"Som skeptická voči účinnosti návrhu, lebo ide spravidla o spoločnosti, ktoré medzičasom nemajú žiaden majetok," podotkla členka výboru Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Madej je však optimista. "Ak dovolíme výmaz spoločnosti, ktorá spôsobila daňové úniky, končí celá zodpovednosť, lebo štát už nemá na vymazanú spoločnosť dosah. Ex offo výmaz by mohol prakticky prebehnúť v tých firmách, ktoré nič nedlžia. Dlžiace spoločnosti majú povinnosť dať návrh na vyhlásenie konkurzu," dodal.
 

Vyberte región